Hulp bij de verkoop van uw huis
U wilt uw huis of woning verkopen? Er zijn tal van punten waar rekening mee gehouden moet worden zoals het bepalen van de juiste vraagprijs, het promotieplan, het gereed maken van de woning voor verkoop, het coördineren van bezichtigingen, de onderhandelingsprocedure, het opstellen van de koopakte en de ondertekening bij de notaris. Leer hier meer over valkuilen en verkooptips.
7 verkooptips en aandachtspunten
1. Het bepalen van de juiste vraagprijs
Het eerste en misschien wel het meest lastige punt. De verkoopprijs moet zeker niet te laag zijn, maar ook niet te hoog. Een goede inspectie is noodzakelijk om het juiste bedrag te bepalen. Eén van de punten die u zelf kunt doen is te onderzoeken voor welke prijs vergelijkbare huizen in uw omgeving verkocht worden (en de omlooptijd die hiermee gepaard gaat). Let hierbij op de volgende punten:
- de grootte van het perceel
- de oppervlakte en inhoud van de woning
- het aantal ruimtes, kamers of bijgebouwen
- de staat van de woning, zoals o.a. kozijnen, dak(kapellen), schilderwerk, keuken, badkamer, terras / tuin, isolatiewaarde / CV
- Voorzieningen die de waarde verhogen t.o.v. vergelijkbare woningen zoals renovaties (aanbouw, serre, dakkapel, tuinaanleg) en de ligging van uw woning (aan het water, tuin op het zuiden, etc.)
- Eventuele servicekosten, gemeentelijke belastingen en erfpacht
- Een energielabel voor de woning (verplicht)
Belangrijk is om u te realiseren dat u uw huis gewend bent en uw eigendom op sommige punten wellicht te rooskleuriger inschat en juiste de belangrijke verkoopargumenten over het hoofd ziet. Om dit te voorkomen bezoekt u de online taxatie pagina of schakelt u de verkoopmakelaar in voor een juiste waardebepaling en verkoopprijs.
2. Hoe promoot u uw huis?
Een goed marketingplan voor de verkoop van uw woning is essentieel. Welk budget wilt u reserveren of niet overschrijden? Welke kanalen kiest u om de juiste doelgroep voor uw woning te filteren? Kanalen kunnen door hun oplage interessant lijken maar in de praktijk tegenvallen. Een aantal praktische tips.
Omschrijf uw doelgroep. Bedenk waarom u hier bent gaan wonen en op welke punten onderscheidt uw woning zich van huizen in de omgeving. Optimaliseer uw woning op Funda en bepaal aan de hand van de doelgroep welke teksten werven en welke juist niet. Als u dit lastig vindt zoekt u vergelijkbare woningen op die (snel) verkocht zijn. Wanneer uw huis is voorzien van een energielabel, dan dient deze vermeld te worden op Funda. Wat kan social media voor u betekenen? Bedenk hierbij ook tot welke kanalen u zelf beschikking heeft of in welke mate u (of uw vrienden) gebruik maken van buurt apps of groepsapps. Door hier creatief mee om te gaan kunt u uzelf een hoop kosten besparen.
In de praktijk merken we dat niet iedereen hier tijd voor heeft of graag meer kansen benut ziet. Bij Makelaardij West-Friesland helpen wij u hier graag mee.
Afspraak maken 0228 851 853
3. De details van uw woning nalopen
U ziet uw huis anders dan iemand die uw huis niet kent. Probeer in de huid van iemand anders te kruipen en uw huis als onbekend terrein te beschouwen. Doe dit als u de foto’s van uw woning bekijkt, de teksten leest en wanneer u uw eigen huis bezichtigt. Inspecteer uw huis op niet afgeronde zaken als plinten, piepende scharnieren, bedradingen en andere zaken die kunnen overkomen als achterstallig onderhoud. Over het algemeen willen kopers tegenwoordig een huis dat af is en kunnen kleine details die eenvoudig zijn op te lossen de wens om te kopen afzwakken. Een huis dient er netjes opgeruimd en schoon uit te zien. Bovendien moet het huis ruimte en rust uitstralen. Dit effect wordt bereikt door lichte tinten op de muren en het wegnemen van obstakels en meubels die het huis ‘vol’ maken. Persoonlijke voorwerpen die het voor u juist zo gezellig maken hebben een omgekeerd effect op de koper. Zij hebben dit gevoel niet bij uw voorwerpen waardoor dit juist een afstand creëert. Ook de inrichting van uw woning leidt zelden tot interesse van de koper.
4. Hoe organiseer je een bezichtiging?
Een bezichtiging plant u bij voorkeur overdag en op een moment die uw potentiële koper het beste uitkomt. Het is goed om u te realiseren dat u als verkoper een mededelingsplicht hebt. Wees open over uw woning, zo ook over eventuele gebreken. Het is belangrijk om naar de kijker te luisteren in plaats van andersom. Laat de kijker zelf bepalen wat hij wil zien in plaats van dat u een rondleiding voor de kijker gaat bepalen.
Kijkers vragen meer naar informatie als de eigenaar van de woning niet aanwezig is. Dit komt vooral doordat een kijker minder durft te vragen aan de eigenaar van de woning dan aan een verkoopmakelaar. De verkoopmakelaars van Makelaardij West-Friesland zijn getraind in het opmerken en achterhalen van de redenen van interesse voor de woning. Deze informatie wordt verwerkt in een effectieve verkoopstrategie. Besteedt u uw bezichtigingen liever uit? Dan zijn wij u graag van dienst.
Afspraak maken 0228 851 853
5. De onderhandelingen
Dit vinden wij één van de leukste onderdelen van het makelaars vak! Door gesprekken met de kijkers hebben we geanalyseerd hoe graag zij uw woning willen kopen en kunnen wij goed inschatten tot hoe ver men bereid is te gaan in het biedproces. Wanneer er meerdere bieders zijn zorgt de tactiek en timing van biedingen voor enorme kansen om het maximale uit het verkoopbedrag te halen. Hierbij wordt ook gekeken naar achterliggende factoren die kunnen meespelen zoals het bijvoorbeeld rond krijgen van de financiering of belemmerende punten die naar voren zijn gekomen uit een bouwtechnisch rapport. Ook wordt er gekeken naar secundaire zaken in de onderhandelingen om een maximale verkoopprijs te realiseren. Denk hierbij aan het laten hangen van gordijnen of verlichting, zaken die voor u niet langer van waarde zijn.
6. Het opstellen van de koopovereenkomst
In de koopovereenkomst worden naast alle standaard punten uit koopaktes punten opgenomen waarover afspraken zijn gemaakt. Tevens vindt u in deze overeenkomst alle rechten en plichten van koper en verkoper. Het is noodzakelijk om deze overeenkomst goed door te lezen en bij onduidelijkheden voor te leggen aan degene die de akte heeft opgesteld. Beide partijen zetten hun handtekening, dit betekent dat het document leidend is in de verkoop van uw woning. Na ondertekening heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd op de aankoop. Ook kan de overeenkomst ontbonden worden op de ontbindende voorwaarden in het contract. Het is dus zaak dat het koopcontract een sterk contract is waarin dit soort zaken goed voor u geregeld zijn.
7. De notaris. Kosten besparen?
Veel makelaars gaan samen met hun klanten naar de notaris. Deze kosten worden verwerkt in de eindnota. Echter men weet vaak niet dat je hiermee kosten kunt besparen. U en de koper worden namelijk pas bij de notaris uitgenodigd als de identiteitsbewijzen kloppen, de koopakte ontvangen is en het geld op de rekening staat zodat er een passering kan plaatsvinden. De afspraak bij de notaris is dus niet meer dan een formaliteit waar een makelaar verder weinig toegevoegde waarde heeft. Bij Makelaardij West-Friesland laten we de keuze aan u. Vindt u het prettig dat wij aanwezig zijn of wilt u kosten besparen?
Afspraak maken 0228 851 853
Samenvatting of checklist om uw huis te verkopen
- Bepaal de juiste vraagprijs van uw woning
- Maak een promotieplan. Welke verkoop kanalen selecteert u om interesse te wekken voor uw woning en bezichtigingen te realiseren
- Het bepalen van verkopende details binnen uw woning
- Planning en het effectief begeleiden van bezichtigingen
- Een onderhandelingstactiek opstellen
- Het (laten) opstellen van een koopakte. Welke punten zijn belang voor uw situatie en wilt u gedekt hebben in de ondertekening
- Het moment van ondertekenen bij de notaris
Een verkoopmakelaar van Makelaardij West-Friesland
Een verkoopmakelaar van Makelaardij West-Friesland behartigt alleen uw belangen. Op het moment dat u ons inschakelt is het hoofddoel om binnen een zo kort mogelijke tijd een maximaal rendement uit de verkoopprijs te halen en de kosten van de makelaar te minimaliseren.
Als makelaar in West-Friesland zijn wij actief in alle gemeenten in de regio West-Friesland. Voor meer informatie over ons als makelaar per gemeente klikt u op onderstaande links.
- Makelaar Opmeer
- Makelaar Medemblik
- Makelaar Enkhuizen
- Makelaar Stede Broec
- Makelaar Drechterland
- Makelaar Hoorn
- Makelaar Koggenland
Voor een overzicht van alle plaatsen in de gemeenten, klik hier.
Afspraak maken 0228 851 853