Maandlasten hypotheek berekenen

Hoe bereken je je maandlasten?

Om de maandlasten te kunnen berekenen heb je een aantal gegevens nodig.

  • Het hypotheekbedrag
  • Het rentepercentage waartegen geleend gaat worden
  • De looptijd van de lening

Met deze gegevens bereken je je bruto maandlasten. Echter om precies te weten wat een hypotheek per maand kost, moet ook de hypotheekrenteaftrek meegenomen worden. De rente die je over de hypotheek betaalt is namelijk aftrekbaar van de belasting die je betaalt over je inkomen.
 
Bereken de waarde van mijn huis
 

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Hoeveel het bedrag is wat je terug ontvangt van de belasting hangt af van de hoogte van je inkomen en de WOZ waarde van de woning. De WOZ waarde is bepaald op basis van een landelijk gemiddelde op het hypotheekbedrag. De gegevens die nog nodig zijn om de hypotheekrenteaftrek te berekenen zijn:

  • Je bruto jaar inkomen
  • Inkomen van je partner (optioneel)

Als je je bruto jaarinkomen weet, kun je deze direct invullen. Je kunt je bruto jaarinkomen ook laten berekenen in de rekentool via de bruto maandlasten en aanvullend inkomen zoals vakantiegeld, een 13e maand en inkomen van je partner. De hoogte van het bruto inkomen bepaalt in welke belastingschijf je terecht komt.
 

Belastingschijven 2019 op bruto jaarinkomen

Jaarinkomen € 1: t/m € 20.384 Belastingschijf 1 36,65 %
Jaarinkomen: € 20.385 t/m € 68.507 Belastingschijf 2 & 3 38,10 %
Jaarinkomen: vanaf € 68.508 Belastingschijf 4 51,75 %

Als je dus € 68.508 (of meer) per jaar verdient, dan betaal je 51,75% belasting over je inkomen aan de belasting. Hogere inkomens betalen meer belasting en kunnen hierdoor meer van hun hypotheekkosten aftrekken van de belasting. Dit is de hypotheekrenteaftrek en is de berekening nodig om de netto maandlasten uit te rekenen.
 

Maandlasten AOW & 65+

Boven de AOW leeftijd gelden er andere belastingschijven en mogelijkheden. Neem contact op om de maandlasten en mogelijkheden voor 65+ door te nemen.
 

Overzicht van de maandlasten

Zodra alle gegevens zijn ingevuld kun je via een klik op de button ‘Bereken maandlasten’ de uitkomst zien van je bruto en netto maandlasten op je hypotheekbedrag, de looptijd en het percentage waartegen je leent. Deze netto maandlast is wat je overhoudt nadat je je hypotheekrenteaftrek hebt terug ontvangen van de Belastingdienst. Meestal kiest men er voor om dit bedrag in dezelfde maand op de rekening te laten storten, zodat je iedere maand overzicht houdt op je totale maandlasten.
 

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende vormen waarmee je een hypotheek kunt financieren. Wij bieden in de berekening de meest gebruikte hypotheekvormen.

Aflossingsvrije hypotheek

De keuze op deze hypotheekvorm is om gedurende de looptijd alleen de hypotheekrente te betalen en verder niets af te lossen op het hypotheekbedrag. Door niets af te lossen blijft het hypotheekbedrag gelijk. Naarmate de jaren van de looptijd verstrijken, ontvang je ieder jaar iets minder hypotheekrenteaftrek. De netto maandlasten gaan ieder jaar dus iets omhoog tot je (na 30 jaar) de bruto maandlasten netto betaalt. Door de stijging van lonen een huizenprijzen voor 2007 een erg populaire hypotheekvorm! Tegenwoordig bepaalt de wet dat er bij nieuwe hypotheken altijd afgelost dient te worden. De aflossingsvrije optie is dus alleen bedoeld voor hypotheken die afgesloten zijn voor 1 januari 2013

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de looptijd van de hypotheek een vast brutobedrag per maand. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente, en een deel uit aflossing. Het brutobedrag blijft wel steeds hetzelfde, maar het nettobedrag wordt steeds hoger. Dat komt omdat er steeds minder hypotheekbedrag ‘open staat’ en u dus steeds minder hypotheekrente terug ontvangt. Het voordeel is wel dat u aan het einde van de looptijd de hypotheek bij de bank in zijn geheel hebt afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand een vast bedrag af en daarnaast betaalt u rente. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd van de hypotheek, omdat er steeds minder hypotheek ‘open staat’ en u dus steeds minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd heeft u ook deze hypotheek helemaal afgelost bij de bank.
*Naast bovengenoemde hypotheekvormen is het ook mogelijk dat u een hypotheek heeft afgesloten met een oud regime (oude vormen die destijds wettelijk en fiscaal waren toegestaan) vraag altijd bij uw adviseur na wat hiervoor de fiscale mogelijkheden zijn indien u uw hypotheek (deels) wilt oversluiten omdat u wellicht van een lagere renteaanbieding wil profiteren.
 
Wilt u meer informatie over wat deze vormen betekenen welke vorm het beste past bij uw situatie? Neem dan contact met ons op.
 
Afspraak maken   0228 851 853